Πρόλογος

Πολλοί Δυτικοί άνθρωποι αλλά και άνθρωποι από την Ανατολή, ενδιαφέρονται πολύ για την ανάπτυξη του Νου ως μέσον έβρεσης της εσωτερικής ειρήνης και της βαθύτερης κατανόησης της ζωής. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς δεν θέλουν να συμμετέχουν σε κάποια οργανωμένη θρησκεία.

Αυτός ο ιστότοπος είναι ένας οδηγός για την διδασκαλία της καρδιάς ενός πολύ αρχαίου συστήματος πνευματικής ανάπτυξης. Αλλά δεν προορίζεται μόνο για τους Βουδιστές ή ακόμα και του ανθρώπους που συμπαθούν τον βουδισμό. Αντίθετα, είναι ένας ανοικτός και κατανοητός δρόμος για όσους θα ήθελαν να δοκιμάσουν την πρακτική της Vipassana ή Ενόρασης (Insight) για την αποκατάσταση της εσωτερικής ειρήνης. Περιέχει οδηγίες για τον διαλογισμό σε όρθια θέση, σε καθιστή, σε πλαγιαστή καθώς και περπατητό διαλογισμό. Στο αντίστοιχο βιβλίο όπου πρόκειται να κυκλοφορίσει σύντομα υπάρχουν οι ενδείξεις για το τι οφέλειες δίνει ο διαλογισμός και πρέπει να περιμένουμε, πιθανούς κινδύνους και πως μπορούμε να τους αποφύγουμε.

Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν μεμονωμένα στο δικό μας διαμέρισμα, σε ένα ήσυχο μέρος οπουδήποτε ή ως μέρος μιας οργανωμένης απομόνωσης (retreat). Σε σχέση με το τελευταίο στο βιβλίο υπάρχουν πληροφορίες χρήσιμες για εκείνους που σχεδιάζουν να εισέλθουν σε ένα κέντρο διαλογισμού για μια μακρύτερη χρονικά και εντονότερη πρακτική.

Ο δημιουργός αυτού του ιστότοπου, ξεκίνησε την πρακτική αυτή το 1995 στην Αθήνα σε μια ομαδούλα στην Καισαριανή όπου οδηγούσε ο Αιμίλιος Μπουρατίνος. Από τότε δεν άφησε ποτέ την καθημερινή πρακτική και τον κράτησε εσωτερικά όρθιο και ισορροπημένο στις προκλήσεις που συναντούσε και συναντάει στην ζωή του και έχει κάνει πολλές απομονώσεις με τον μετάπειτα δάσκαλό του V.R. Dhiravamsa (www.dhiravamsa.com) και σε Βουδιστικά Μοναστήρια στην Ταϊλάνδη.

Η πρακτική αυτή έχει βοηθήσει εκατομύρια ανθρώπους από την εποχή του Βούδα (Σιντάρτα Γκωτάμα) που την ξαναέφερε στο Φως.

Εύχομαι και στον επισκέπτη αυτής της σελίδας να τον βοηθήσει αντίστοιχα και να του δώσει ότι η ψυχή του ότι λαχταράει και αναζητεί και να είναι υγιής σωματικά και πνευματικά.

Γιώργος Χριστοδούλου Jagaro

Boυκουρέστι, Ιούλιος 2018