Vichitr Ratna Dhiravamsa

Γεννημένος σε ένα απομακρυσμένο χωριό της βορειοανατολικής Ταϊλάνδης, ο Dhiravamsa μεγάλωσε σε έναν πρωτόγονο κόσμο, βοηθώντας τους γονείς του να καλλιεργούν ρύζι και να μεγαλώνουν ζώα.
Εντάχθηκε στη Βουδιστική Μοναστική Τάξη σε ηλικία δεκατριών ετών.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων είκοσι τριών ετών έγινε ένας από τους καλά μορφωμένους και άρτια καταρτισμένους μοναχούς, τόσο στα Παραδοσιακά Μοναστικά Σχολεία για το Ντάρμα και τις Σπουδές της γλώσσας Πάλι, όσο και στο Βουδιστικό Πανεπιστήμιο Mahachulalongkorn Rajavidyalaya.

Τα επιτεύγματά του στο Ταϊλανδικό Βουδιστικό Μοναστήρι περιλαμβάνουν την επίτευξη της θέσης του Preceptor (Upajjháya), έγινε Hγούμενος του ναού της Ταϊλάνδης (Wat Buddhapadípa) στο Λονδίνο της Αγγλίας και διορίστηκε Aρχηγός της Ταϊλανδικής Bουδιστικής Aποστολής στη Δύση. Επιπλέον, πέτυχε το τίτλο στην του Chao Khun (ισοδύναμο με Eπίσκοπο) με το βασιλικό όνομα του Phra Sobhana Dhammasudhí (o σοφός και όμορφος στο Ντάρμα), μια πολύ σεβαστή θέση στο Ταϊλανδικό Μοναστικό Σύστημα όταν ήταν μόνο τριάντα - δύο ετών (1966). Είναι επίσης Master στον Διαλογισμό Vipassana.

Αμέσως μετά την απόκτηση του Πρώτου Βαθμού στις Βουδιστικές Σπουδές, τη Συγκριτική μελέτη Θρησκειών και τα Σύγχρονα Θέματα, διορίστηκε Διδάκτορας στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία και στην Αγγλική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Mahachulalongkorn. Επίσης εδώ στο αγαπημένο του εκπαιδευτικό ίδρυμα παρέδωσε ειδικές υπηρεσίες για δύο χρόνια, ιδρύοντας, διευθύνοντας και διδάσκοντας την πρώτη Βουδιστική Κυριακάτικη Σχολή για παιδιά και νέους της Ταϊλάνδης. Προτού συνοδεύσει στη Βρετανία το 1964 τον Διδάσκαλο Vipassana Master (τον τελευταίο πλέον σεβάσμιο Phra Dhammadhiraraj Mahamuni του ναού Wat Mahadhatu, Bangkok), στη Βρετανία, κατείχε τη θέση του διευθυντή ενός ιδιωτικού σχολείου στην Επαρχία Prachinburi της Ταϊλάνδης και αύξησε τόσο το επίπεδο της εκπαίδευσης σε σημείο όπου το Υπουργείου Παιδείας το αναγνώρισε.

Ξεκίνησε το ψυχο-πνευματικό έργο του ως Δάσκαλος / Βοηθός στη Μεγάλη Βρετανία το 1965. Σταδιακά έγινε διεθνώς γνωστός, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, όπου έκανε τις περισσότερες από τις υπηρεσίες του σε όσους αναζητούσαν ψυχο-πνευματική συμβουλή και βοήθεια. Στο Chapter House στην Αγγλία, η πνευματική / θεραπευτική κοινότητα και το κέντρο απομόνωσης ιδρύθηκαν με προσωπικές του συμβουλές και καθοδήγηση. Επίσης, έκανε παρόμοιο πράγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και ίδρυσε ένα άλλο Κέντρο Διαλογισμού Vipassana (Insight) στο νησί San Juan, στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον για να το χρησιμοποιήσει για το ψυχο-πνευματικό του έργο καθώς και για την έδρα του. Εδώ άρχισε να χρησιμοποιεί εκτενώς (1983) το Σύστημα Προσωπικότητας Εννεάγραμμα (Enneagram) για να τον βοηθήσει να δουλέψει πιο αποτελεσματικά με όσους έρχονται για να μελετήσουν και να εξασκήσουν μαζί του τον Ολιστικό Διαλογισμό Vipassana στον οποίο ενσωματώνει τη συμβατή Δυτική Ψυχολογία (π.χ. Jungian, Gestalt και Humanistic Psychologies ) και ορισμένες θεραπευτικές τεχνικές.

Η Dhiravamsa δίδαξε εκτενώς τον διαλογισμό του Vipassana στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ευρωπαϊκή Ηπειρο, στη Βόρεια Αμερική και στην Αυστραλία. Πρώτη επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο του 1969, όταν πραγματοποίησε εργαστήριο διαλογισμού στο Oberlin College και δίδαξε σε αρκετά κολέγια και πανεπιστήμια. Από τότε, έχει επανειλημμένα επιστρέψει στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες για περιόδους δύο έως πέντε μηνών, προσκεκλημένος από πολλά πανεπιστήμια και κολέγια, μεταξύ των οποίων οι Swarthmore, Haverford, Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, Princeton, Colgate, Amherst, Earlham, Carlton, Middlebury και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

Τον Οκτώβριο του 1971, ο Dhiravamsa εγκατ��λειψε τις ρόμπες μετά από είκοσι τρία χρόνια ως Βουδιστής μοναχός. Τώρα κάνει μια απλή, διαλογιστική ζωή στον κόσμο και στο Ντάρμα, συνεχίζοντας το έργο του διδασκαλίας του Διαλογισμού Βιπασσάνα και άλλες σχετικές δραστηριότητες όπως Vipassana Dream Work (εργασία με τα όνειρα μέσω της Βιπάσσανα), Active Imagination (Ενεργή Φαντασία) και Ολιστική Θεραπεία.

Όσον αφορά τα λογοτεχνικά έργα, έγραψε και δημοσίευσε αρκετά άρθρα και βιβλία σχετικά με το θέμα της Vipassana και την αυτο-ανάπτυξη, και μερικά από αυτά έχουν μεταφραστεί στα Γαλλικά, στα Γερμανικά, στα Ισπανικά, στα Ιταλικά, στα Ελληνικά και στα Ολλανδικά.

Εκτός από τα μαθήματα διδασκαλίας στον διαλογισμό και τις συναφείς δραστηριότητες, ξοδεύει το χρόνο του γράφοντας και ζώντας μια παντρεμένη ζωή. Ταξιδεύει πολύ για να εκτελέσει το έργο του σε όλες τις ηπείρους του δυτικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της ηπείρου της Αυστραλίας και το αγαπά με όλη του την καρδιά και το μυαλό.

Συμβολικά μιλώντας, τιμάει τόσο τον Απόλλωνα (τον θεό του φωτός, της τάξης και της δομής) όσο και τον Διόνυσο (τον θεό της έκστασης, της εμπειρίας και του παιχνιδιού).

Έχει αποδειχθεί θαυμάσιο για αυτόν να είναι σε θέση να ανεβαίνει μέχρι το υπερβατικό πεδίο της πνευματικής εμπειρίας και όμως, να είναι συνδεδεμένος σταθερά με το γήινο βασίλειο. Με άλλα λόγια, ισορροπεί τον ουρανό και τη γη μέσα στον εαυτό του.
Στο φυσικό επίπεδο γίνεται βασιλιάς ... συμβολικά μιλώντας ... και εσωτερικά είναι ένας σοφός. Όλες αυτές οι συμβολικές έννοιες υποδηλώνουν την ένωση των αντιθέτων στο ενεργειακό επίπεδο μέσα στην ανθρώπινη συνείδηση.